miercuri, 2 februarie 2011

Pensile private facultative

           Sistemul de pensii facultative, denumit si Pilon III, este un sistem de pensii administrat privat bazat pe conturi individuale si aderare optionala. La Pilonul III poate participa oricine, cu o suma de pana  la 15% din veniturile brute lunare. Pentru a beneficia de pensia facultativa orice participant trebuie sa aiba cel putin 90 de contributii lunare, varsta de minim 60 de ani si o suma minima acumulata. Pentru contributia la Pilonul III nu se plateste impozit, suma cu care se contribuie se deduce din impozitul pe venit. Un element de siguranta al pensiei facultative este: rata de rentabilitate a fiecarui fond este comparata cu o rata minima de rentabilitate a fondurilor de pensii de pe piata, daca rata de rentabilitate a unui fond este sub rata minima timp de patru trimestere consecutive, administratorul fondului pierde autorizatia de functionare, iar activele sale sunt transferate altui fond. Cadrul legislativ care reglementeaza pensile private facultative este Legea 204/2006.
           Numarul de participanti la fondurile de pensii facultative a cunoscut o crestere lenta de la circa 150.000 de participanti la sfarsitul anului 2008, la circa 221.000 de participant la sfarsitul anului 2010, dupa cum se poate observa in graficul nr. 1.
                                                                           Grafic nr. 1
           Potrivit cotei de piata calculata dupa numarul de participanti, se poate observa suprematia  fondurilor ING Optim si BCR Prudent, care impreuna detin 54% din numarul total de participanti, grafic nr. 2.

                                                                      Grafic nr. 2
           Valoarea activului net a cunoscut o crestere de peste 50% in anul 2010, de la 204,04 milioane lei la 327,98 milioane lei, grafic nr. 3.
                                                                             Grafic nr.3
            Potrivit cotei de piata calculata dupa valoarea activului net, fondurile Allianz Tiriac  Moderato si Vivace detin 50% din cota de piata, grafic nr.4.

                                                                           Grafic nr. 4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu