sâmbătă, 29 septembrie 2012

Oltchim. Privatizare sau afacere proasta?

          Ce inseamna pentru noi Oltchim? Oltchim inseamna istorie, industrie, know-how, cercetare, un brand si spirit romanesc. Societatea care fara remuscari este scoasa la privatizare, are o istorie de peste 40 de ani in industria romaneasca, peste 40 de ani de cercetare si sustinere a economiei prin exporturi. Produsele Oltchim sunt prezente in peste 80 de tari, din Europa, Orientul Mijlociu si Asia. Si mai mult, Oltchim inseamna mandria de a fi roman, de a face un produs de calitate, care sa multumeasca exigentele vestice si nu numai. Aruncati un ochi pe cifrele Oltchim pe urmatorul link:Oltchim.

          Solutia romaneasca la un lucru care nu merge: privatizarea. Le-as intreba pe aceste persoane care nu gasesc alta solutie decat privatizarea, daca una din firmele lor incepe sa aiba pierderi, ce fac? o readuc pe linia de plutire sau o vand?  Situatia e cu atat mai grava cu cat, s-au privatizat aproape toate marile companii ale economiei romanesti. De ce privatizam? Odata ce am fost in stare sa construim societati care au sustinut consumul populatiei si exportul ani de zile, trebuie sa fim in stare si sa ne reinventam, sa mergem inainte si sa facem din procesul de restructurare un proces care sa nu contina nici macar urma de privatizare.

          Ce inseamna privatizarea? Va rog fara cuvinte pompoase si fara a ne imbata cu apa rece, privatizare egal vanzare. Ca se creaza locuri de munca, vax: o nimica toata pe langa faptul ca dam la un pret de nimic o societate romaneasca, si le umplem conturile, bani pe care o sa ii scoata din tara noastra, si o sa ii investeasca in dezvoltarea lor nationala. Desigur, vom beneficia si noi de ceva, de  cateva firmituri. Mai mult ca oricand trebuie sa devenim constienti de doctrina liberala: “Prin noi insine”, care spunea ca Romania are la dispozitie mijloacele si resursele necesare sa se dezvolte, de asemenea unele masuri preluate de la alte state democratice, nu trebuie implementate cu ochii inchisi, ci adaptate la contextual romanesc si doar daca aceste masuri sunt benefice noua.

          De ce privatizam? Pentru ca asa ne “indruma” Fondul Monetar International, pentru ca noi nu am reusit sa ne organizam si sa repunem trenul deraiat inapoi pe sine. Ca ascultam de specialisti care nu au dat de capatul crizei economice, e bine stiut, dar ce vreau sa readuc in atentia dumneavoastra este ca toate actiunile facute de noi sunt ca un zalele unui lant, toate se leaga. Astazi suntem obligati sa facem ceva in defavoarea tarii noastre, pentru acele imprumuturi de care acum cativa ani ne-am bucurat. Am primit cu o mana si ni se ia cu trei: am primit bani, care s-au dus, din care nu am facut ceva memorabil: si ni se ia astfel: 1.Dobanda la acei bani, 2. Ni se impune privatizarea, 3. Dupa majoritatea privatizarilor, profitul din activitatea societatilor “repuse pe sine” isi ia zborul peste granite, in loc sa fie investit in infrastructura sau industria noastra. Mie mi se pare o afacere foarte proasta, din  care iesim si fara ce-am avut si fara bani, si muncind la altii. 

           Solutii: sa nu mai aruncam cu noroi, indiferent de culoarea politica ci sa cream ceva durabil din tara noastra; privatizarea sa nu fie o solutie luata in calcul, deoarece s-a dovedit de-a lungul timpului ca privatizarea nu a adus beneficii durabile; trebuie sa invatam sa facem afaceri, si sa invatam din greselile privatizarilor trecute, dar degeaba mai invatam cand am vandut tot ce era de interes. Sfaturi pentru cei ce ne conduc: daca televizorul ti s-a stricat, nu-l vinde, daca nu ai bani sa-ti cumperi altul mai bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu