sâmbătă, 8 septembrie 2012

Asigurari de viata !!???


          Asigurarile de viata sunt produse financiare prin care asiguratorul preia riscurile la care este expus asiguratul in schimbul unei sume de bani, numita prima de asigurare. Principalul risc acoperit prin asigurarea de viata este decesul, existand in functie de contract, doua nuante: deces din orice cauza si deces din accident. Evident cea mai buna varianta pentru asigurat este cea cu deces din orice cauza. Alt criteriu de diferentiere este component de economisire, astfel existand contracte pentru care la maturitate asiguratul primeste doar o strangere de mana daca asiguratul este in viata la maturitatea contractului, si altele pentru care asiguratul primeste o suma de bani la maturitatea contractului, care reprezinta primele platite plus un randament.

          Riscuri acoperite: decesul in primul rand; riscul de supravietuire, invaliditate, afectiuni medicale grave, spitalizare, interventii chirurgicale. Asigurarea de viata are acoperire peste tot in lume. La o asigurare de viata pot adera persoanele cu varste intre 18 si 65 de ani, cu unele exceptii, limita de 65 de ani fiind uneori devansata.
       Exista si excluderi aferente unei asigurari, atunci cand aceste situatii duc la direct sau indirect la decesul asiguratului: razboiul, participarea activa la acte de terorism sau tulburari interne, sinuciderea asiguratului, savarsirea unor fapte incriminate de legislatia tarii, actiunea armelor chimice, biologice sau contaminarea radioactiva, activitati cu grad mare de pericol.
          De ce avem nevoie de o asigurare de viata?

  1.     Pentru ca in cazul nedorit al unui deces sa nu ii lasam pe cei dragi doar cu probleme si lipsa de bani.
  2.  Copii sa aiba o suma de bani cu care sa isi continue studiile si in ipoteza in care unul din parinti decedeaza.
  3.      In cazul pierderii capacitatii de munca sa avem un venit.
  4.      Pentru a economisi in mod organizat niste bani, pe care sa ii folosim in moment dificile sau la pensie.
  5.      Pentru a avea un venit suplimentar in cazul in care suntem diagnosticati cu boli grave.
         Acestea sunt doar cateva din motivele pe care fiecare din noi trebuie sa le aiba in vedere atunci cand se gandeste la bunastarea familiei sale, pe un termen cat mai lung. Practic, prin intermediul unei asigurari, mai multe persoane se unesc intr-o comunitate prin intermediul unui asigurator. Aceasta comunitate fiind formata din mii de persoane, iar atunci cand uneia i se intampla un eveniment nedorit, ceilalti ajuta financiar acea persoana sau familia acesteia sa treaca peste clipele grele. Si acest lucru se intampla prin intermediul asiguratorului, din acest mod de a privi o asigurare reiese ca impreuna suntem in siguranta, suntem mai puternici.
          Avand in vedere aceste lucruri, cat si motivele de mai sus, fiecare dintre noi trebuie sa aiba o asigurare de viata. Am intalnit si sceptici, care au afirmat cu nonsalanta: ”…nu am nevoie de o asigurare de viata, ma protejez singur!”, dar care nu au putut spune: familia mea nu are nevoie de o asigurare. De aceea chiar daca sunteti familiar sau nu cu asigurarile de viata, nu spuneti nu intalnirii cu un  consultant in asigurari, caci acea intalnire va poate schimba viata.
         Pentru cei care nu stiau, piata financiara din Romania este impartita in trei: piata bancara cu institutia superioara pe care o stim cu totii, Banca Nationala a Romaniei, piata valorilor mobiliare reglementata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, si nu in ultimul rand piata asigurarilor, supravegheata si reglementata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Spun acestea pentru ca noi suntem mai familiari cu bancile decat cu asigurarile, desi in multe situatii o asigurare de viata e mai utila decat un cont bancar, si o sa va spun si de ce intr-un articol viitor.

www.csa-isc.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu