Factorii care au dus la alterarea climatului economic in Romania sunt:
1. Romania a inregistrat un boom economic in perioada 2003-2008 ceea ce a condus la supraincalzirea si dezechilibrarea economiei. Cresterea medie a PIB a fost de peste 6,5% pe an in perioada de referinta, investitiile straine directe si intrarile de capital au contribuit la o crestere semnificativa a consumului si investitiilor. Cresterea cererii interne a fost mai rapida decat cresterea cererii externe, fapt ce a generat deficite de cont current care au culminat cu deficitul de 14% din PIB atins in 2007.
2. Cresterea rapida a investitiilor straine a determinat expunerea Romaniei la dificultatile financiare mondiale si la volatilitatea ratei de schimb. Imprumuturile externe ale sistemului bancar, au determinat o crestere rapida a creditului intern, acesta a ajuns la o medie de 50% in ultinii patru ani. Mai mult de jumatate din imprumuturile private interne sunt in valuta, mare parte din acestea apartinand populatiei si companiilor expuse riscului, ceea ce a dus la o expunere a bancilor la risc valutar.
3. Politicile lejere in domeniul fiscal au dus de asemenea la supraincalzirea economiei. Cresterea excesiva a cheltuielilor cu salariile si pensile au alimentat cresterea cererii interne.
4. Activitatea economica a inregistrat scadere la sfarsitul lui 2008-inceputul lui 2009, in timp ce inflatia s-a mentinut ridicata. Cresterea reala a PIB a incetinit de la o medie de 9% in primele trimestere ale anului 2008, la un declin de 13% in ultimul trimestru. Exporturile si importurile au scazut de asemenea, conform graficului 1.
Graficul nr. 1 – A. Exporturile si importurile; B. Productia industrial si indicatorii de incredere
5. Pietele financiare si pietele activelor au fost afectate de efectele crizei globale si de recesiunea economica. Presiunile asupra balantei de plati au determinat o depreciere de 15% a leului fata de euro in aprilie 2009 fata de octombrie 2008, acest lucru generand presiuni asupra populatiei, bilanturilor companiilor si bancilor.
6. Sistemele bancare au acumulat presiuni. Accesul la sursele externe de finantare a devenit limitat si lichiditatea de pe piata interbancarǎ s-a epuizat in mare parte, activitatea fiind limitatǎ la scadente pe termen scurt. Desi bǎncile au intrat in aceastǎ crizǎ bine capitalizate, creditele neperformante s-au acumulat, mai ales cele acordate in valutǎ, si recesiunea a accentuat deteriorarea calitǎtii activelor. Prin urmare, imprumuturile acordate sectorului privat s-au diminuat in al patrulea trimestru al anului 2008, reflectand o combinatie de factori aferenti cererii si ofertei.
* Acord Stand-By
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu