sâmbătă, 26 martie 2011

Fondul Proprietatea

           Fondul Proprietatea (FP) a fost infiintat in anul 2005 avand drept scop principal asigurarea resurselor financiare necesare despagubirii persoanelor expropriate abuziv in timpul regimului comunist. Este creat sub forma de societate pe actiuni si functioneaza ca societate de investitii de tip inchis. Fondul emite un numar de actiuni care reprezinta valoarea tuturor despagubirilor ce trebuie acordate, procesul de despagubire este inca in curs de desfasurare.
           Obiectivul investitional al fondului este aprecierea pe termen lung a capitalului prin investitii in actiuni si instrumente financiare bazate pe actiuni romanesti. La sfarsitul lui 2010 portofoliul fondului includea actiuni in 83 de societati (28 listate si 55 nelistate). Portofoliul este concentrat pe sectoare precum: energie electrica, gaze naturale si petrol, grafic numarul 1.

Grafic numarul 1, sursa datelor: Fondul Proprietatea
          Fondul este administrata de o companie britanica, Franklin Templeton, aceasta este supravegheata de Comitetul Reprezentantilor numit de catre AGA[1] a FP. Plata administratorului se face anual si se stabileste astfel:
·         0,379% aplicat la capitalizarea companiei calculata cu pretul mediu de piata pentru ultimele 90 de zile ale anului, pentru serviciul de administrare a portofoliului;
·         0,1% aplicat aceleasi baze pentru serviciul de administrare al fondului;
·         0,0007% pe luna pentru depozitare.
          Actionariatul este format din Ministerul Finantelor Publice cu 36,79% actiuni, persoane fizice romane cu 30,78%, actionari institutionali straini cu 18,06% si alti actionari, dupa cum se poate vedea din graficul numarul 2.

Grafic numarul 2, sursa datelor: Bursa de Valori Bucuresti

In anul 2010 dividentul pe actiune a fost de 0,0816 lei, dividendele oferite totalizand 1,1 miliarde de lei acestea au fost platite incepand cu luna octombrie 2010. Fondul estimeaza ca valoarea dividendului pe actiune pentru 2011 va fi de 0,0156. Diferenta dintre dividendul pe 2010 si cel pe 2011 se datoreaza in mare parte caderii cotatiei la bursa a actiunilor societatii.  Evolutia activului net pe actiune se poate vedea in graficul numarul 3.

Grafic numarul 3, sursa datelor: Fondul Proprietatea
          Pe viitor fondul prin managerul sau, Franklin Templeton doreste sa se orienteze catre valoare, catre investitii pe termen lung si doreste sa devina un fond performant.
          Initiativa de a despagubi pe cei care au fost expropriati abuziv a venit destul de tarziu, dupa cca 16 ani de la caderea regimului comunist. Astfel multi dintre cei expropriati au decedat sau au ajuns la o varsta la care nu mai vor decat o viata linistita, si chiar in cazul in care sunt interesati si le sunt alocate titluri, multi cad in capcana speculatorilor.
          Actiunile unor companii de stat strategice prezente in portofoliul FP, da posibilitatea investitorilor straini sa le achizitioneze, ceea ce nu reprezinta un joc strategic al statului roman, care si-a facut un obicei din a privatiza toate companiile de stat.
          Valoarea actiunilor fondului a cunoscut o scadere constanta in cele cateva luni de la cotarea pe bursa, toti cei interesati in ceea ce priveste fondul privesc ingrijorati spre viitor.

[1] Adunarea Generala a Actionarilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu