miercuri, 22 august 2012

Urmasii lui Ponzi



            Charles Ponzi a fost un italian dornic de a se imbogati cu orice pret, el a emigrat in America cu doar cativa dolari in buzunar hotarat sa se imbogateasca prin orice mijloace. Dupa cateva incercari esuate, prin intermediul carora gaseste drumul spre inchisoare, el pune la cale o schema piramidala care avea sa ii aduca faima, bani si un loc in istorie.

            Intr-o perioada in care dobanda bancara era 5%, Ponzi promitea randamente de 50% in doar 45 de zile si de 100% in 90 de zile. Baza acestui castig fabulos era diferenta de pret a cupoanelor postale in Italia si Statele Unite ale Americii.  Pe baza acestui sistem el a atras sume mari de bani, dar care nu erau investite nicaieri, cei care doreau sa isi retraga banii erau platiti din banii celor care cotizau ulterior. A urmat o nebunie de genul Caritas, care a avut acelasi rezultat tragic. Mii de persoane si-au pierdut economiile, Ponzi a fost judecat si inchis iar in cele din urma extradat in Italia unde a murit sarac.
            De la acesta schema piramidala, s-au mai gasit si alti “baieti destepti” care au reusit sa insele populatia si statul, sau dupa unele voci li s-a permis sa “existe” in sistem. Urmasii lui Ponzi de pe plaiurile mioritice au fost: Caritas, F.N.I., Delfin sau Safi. Pe de alta parte va invit sa fiti atenti si la investitiile de tip forex, care se afla in plina ascensiune in anul de gratie 2012. Aceste asa-zise societati de investitii sunt in realitate (prin ochii legii) simple societati de consultanta, in care cei mai “copti” angajati abia ating 30 de ani. In spatele lor stau firme inregistrate in asa-zise paradisuri fiscale, gen Cipru.
            Tinta acestora sunt in special oamenii cu bani, care pot aloca cu usurinta 5000/ 10000 de euro pentru investitie. Acestora li se promit castiguri fabuloase in timp record, dar care inevitabil duc la pierderea banilor, invocandu-se diferite motive. La pierderea banilor initiali li se propune sa depuna alti bani cu care sa rascumpere pierderea, bani care se pierd iar, se cer altii,se pierd…. si asa pana cand investitorul a pierdut destul si realizeaza ca nu o sa mai vada banii aceia niciodata.
            Ce ar trebui sa invatam:
  1. Nu exista o formula magica de imbogatire peste noapte, ca daca ar fi, aceste societati ar tine-o pentru ele.
  2. Nu investi in ceva ce nu intelegi, riscul de a pierde se diminueaza cu atat mai mult cu cat cunosti mecanismul de investire.
  3. Nu fi credul si lua de bun toate afirmatiile partenerilor de afaceri, brookerilor de investitii, societatilor s.a.m.d.

            Fiti vigilenti si nu uitati: urmasii lui Ponzi sunt printre voi si cauta noi modalitati de a va scoate banii din buzunar. Unii zic ca nu sunt bani, ca suntem saraci; probabil au dreptate, dar oricat de saraci am fi, bani se gasesc. Trebuie sa existe doar un produs destul de bun, de atractiv care sa te faca sa scoti banii din buzunar. Si nu uitati urmasii lui Ponzi lucreaza zilnic, cu norma intreaga la elaborarea unor noi produse “minune” si la exploatarea celor existente.