duminică, 14 octombrie 2012

TVA la incasare


            De la inceputul anului 2013, persoanele juridice care desfasoara activitati economice pe teritoriul tarii noastre, si care au avut cifra de afaceri mai mica sau egala de 2.250.000 lei in perioada octombrie 2011 si septembrie 2012, vor fi supuse sistemului de TVA la incasare. Acest “update” se poate gasi pe larg in Ordonanta 15/2012, care vine in completarea Codului Fiscal.
            In componenta cifrei de afaceri, aferente plafonului de 2.250.000 lei intra valoarea livrarilor de bunuri si prestari de servicii impozabile, si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a activitatilor economice desfasurate in strainatate, realizate in secursul unui an calendaristic.
            Persoanele juridice care sunt supuse sistemului de TVA la incasare, nu vor aplica acest procedeu pentru urmatoarele:
  •  “livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligată la plata taxei conform art. 150 alin. (2) – (6), art. 152 indice 3 alin. (10) sau art. 160;

·         livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii care sunt scutite de TVA;
·         operaţiunilor supuse regimurilor speciale prevăzute la art. 152 indice 1 – 152 indice 3;
·         livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar de către persoana impozabilă eligibilă pentru aplicarea sistemului TVA la încasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice înregistrate în scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionişti şi asocieri fără personalitate juridică;
·  livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoană afiliată furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21.”[1]

            Cum se va calcula acest TVA? Fiecare incasare partiala sau totala se considera ca include si taxa aferenta, formula de calcul fiind pentru cota standard 24x100/124, iar in cazul cotelor reduse: 9x100/109 sau 5x100/105.
            Cursul de schimb aplicabil este ultimul curs anuntat de Banca Nationala a Romaniei, sau Banca Centrala Europeana, la data la care intervine exigibilitatea taxei.
           



[1] www.cabinetexpert.ro

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Oltchim. Privatizare sau afacere proasta?

          Ce inseamna pentru noi Oltchim? Oltchim inseamna istorie, industrie, know-how, cercetare, un brand si spirit romanesc. Societatea care fara remuscari este scoasa la privatizare, are o istorie de peste 40 de ani in industria romaneasca, peste 40 de ani de cercetare si sustinere a economiei prin exporturi. Produsele Oltchim sunt prezente in peste 80 de tari, din Europa, Orientul Mijlociu si Asia. Si mai mult, Oltchim inseamna mandria de a fi roman, de a face un produs de calitate, care sa multumeasca exigentele vestice si nu numai. Aruncati un ochi pe cifrele Oltchim pe urmatorul link:Oltchim.

          Solutia romaneasca la un lucru care nu merge: privatizarea. Le-as intreba pe aceste persoane care nu gasesc alta solutie decat privatizarea, daca una din firmele lor incepe sa aiba pierderi, ce fac? o readuc pe linia de plutire sau o vand?  Situatia e cu atat mai grava cu cat, s-au privatizat aproape toate marile companii ale economiei romanesti. De ce privatizam? Odata ce am fost in stare sa construim societati care au sustinut consumul populatiei si exportul ani de zile, trebuie sa fim in stare si sa ne reinventam, sa mergem inainte si sa facem din procesul de restructurare un proces care sa nu contina nici macar urma de privatizare.

          Ce inseamna privatizarea? Va rog fara cuvinte pompoase si fara a ne imbata cu apa rece, privatizare egal vanzare. Ca se creaza locuri de munca, vax: o nimica toata pe langa faptul ca dam la un pret de nimic o societate romaneasca, si le umplem conturile, bani pe care o sa ii scoata din tara noastra, si o sa ii investeasca in dezvoltarea lor nationala. Desigur, vom beneficia si noi de ceva, de  cateva firmituri. Mai mult ca oricand trebuie sa devenim constienti de doctrina liberala: “Prin noi insine”, care spunea ca Romania are la dispozitie mijloacele si resursele necesare sa se dezvolte, de asemenea unele masuri preluate de la alte state democratice, nu trebuie implementate cu ochii inchisi, ci adaptate la contextual romanesc si doar daca aceste masuri sunt benefice noua.

          De ce privatizam? Pentru ca asa ne “indruma” Fondul Monetar International, pentru ca noi nu am reusit sa ne organizam si sa repunem trenul deraiat inapoi pe sine. Ca ascultam de specialisti care nu au dat de capatul crizei economice, e bine stiut, dar ce vreau sa readuc in atentia dumneavoastra este ca toate actiunile facute de noi sunt ca un zalele unui lant, toate se leaga. Astazi suntem obligati sa facem ceva in defavoarea tarii noastre, pentru acele imprumuturi de care acum cativa ani ne-am bucurat. Am primit cu o mana si ni se ia cu trei: am primit bani, care s-au dus, din care nu am facut ceva memorabil: si ni se ia astfel: 1.Dobanda la acei bani, 2. Ni se impune privatizarea, 3. Dupa majoritatea privatizarilor, profitul din activitatea societatilor “repuse pe sine” isi ia zborul peste granite, in loc sa fie investit in infrastructura sau industria noastra. Mie mi se pare o afacere foarte proasta, din  care iesim si fara ce-am avut si fara bani, si muncind la altii. 

           Solutii: sa nu mai aruncam cu noroi, indiferent de culoarea politica ci sa cream ceva durabil din tara noastra; privatizarea sa nu fie o solutie luata in calcul, deoarece s-a dovedit de-a lungul timpului ca privatizarea nu a adus beneficii durabile; trebuie sa invatam sa facem afaceri, si sa invatam din greselile privatizarilor trecute, dar degeaba mai invatam cand am vandut tot ce era de interes. Sfaturi pentru cei ce ne conduc: daca televizorul ti s-a stricat, nu-l vinde, daca nu ai bani sa-ti cumperi altul mai bun.

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Tepe cu locuri de munca


       Deoarece in ultimii ani somajul este tot mai mare, au aparut diverse “oportunitati minune”  pentru cei care doresc sa se angajeze. Voi enumera cateva atfel de tepe cu locuri de munca pe care este bine sa le cunoasteti, ca sa nu va creati asteptari deosebite, sau pur si simplu sa nu pierdeti timp si bani.

       1.Tepe cu locuri de munca in strainatate. Odata cu isteria plecarii in afara la munca, au aparut si societatile de intermediere, care pentru simplul fapt ca sunt in legatura cu o firma de acelasi profil din tara tinta, si pentru ca fac posibila angajarea, cer comisioane astronomice. Mai mult de atat, nu putine sunt cazurile in care dupa ce au incasat comisionul de intermediere sau o parte din acesta, pur si simplu dispar. Aceste taxe de intermediere ajung uneori si la 2000 de euro, comision mult prea mare chiar si in cazul in care ti se da o slujba in strainatate.
            De aceea, recomand cateva modalitati de verificare a seriozitatii firmei de intermediere:
* Cauta informatii despre firma pe internet, de obicei cei care au avut probleme cu o astfel de firma isi exprima nemultumirea pe forum.
* Verificati fima pe site-ul Ministerului Finantelor, la adresa: http://www.mfinante.ro/pjuridice.html?pagina=domenii. Aveti nevoie doar de numele firmei, sau CUI.
* La plata comisioanelor sa ti se elibereze chitante.
* Nu accepta clauze abuzive in contractual de intermediere, de obicei astfel de firme lucreaza cu un avocat, care le redacteaza contracte care sunt in favoarea lor.
* Verifica la Inspectoratul Teritorial de Munca, daca firma are ca obiect de activitate, intermedierea si plasarea fortei de munca.
               2. Castigi muncind de acasa. Daca treaba asta ar merge cu adevarat si s-ar castiga asa de bine, am fi un popor de insiratori de margele sau lipitori de plicuri. In aceasta activitate contactul cu cei care ofera aceasta posibilitate este prin posta, si de fiecare data cand se primeste un plic de catre cel care doreste sa munceasca, i se cer si sume de bani, cu diverse motivatii.
             3. Masaj erotic. In tot mai multe publicatii, dau peste reclame la masaj erotic, si anunturi care promit castiguri de cateva mii de euro, tinerelor in cautare de loc de munca. Singura conditie este sa fii tanara, de altceva nu este nevoie; insa vreau sa atrag atentia ca aceste asa-zise saloane de masaj, nu fac altceva decat sa mascheze prostitutia si proxenetismul . Deoarece in Romanaia prostitutia este ilegala, aceasta se practica sub un alt nume: masaj erotic.
           Este rusinos, trebuie sa fim cunoscuti ca minti luminate, care sunt in stare sa faca fata oricarei     provocari economice sau industriale si  nu ca o tara in care se practica cea mai veche meserie din lume.
           Regula de baza inainte de a aplica la orice loc de munca este sa te documentezi in privinta companiei, job-ului oferit si experientelor anterioare ale altor persoane in acest domeniu.
      Daca mai sunt si altele pe care le-am omis, cu care ati avut de-a face, metionati-le prin comentarii la acest articol.

miercuri, 19 septembrie 2012

Dacia Logan, copilul minune al Renault


      Dacia Logan, masina low-cost care a luat prin surprindere piata auto europeana in 2004, isi continua trendul ascendent. Renault a lansat noua generatie Logan, mai impunatoare, mai eleganta, mai spatioasa. Farurile verticale au fost inlocuite cu unele mai elegante, exteriorul este putin schimbat, cu influente germane, are senzori de parcare; interiorul este putin modificat, are mai mult stil,de asemenea modelul va fi dotat cu pilot automat si navigatie. Modelul va fi lansat pe 27 septembrie la Salonul Auto de la Paris, alaturi de noul Sandero.
      Fata de lansarea primului model care se adresa pietelor emergente, dar care spre surprinderea tuturor a prins bine si in Europa de Vest, noul model tinteste atat pietele emergente dar si pietele cu pretentii. Concurenta pe segmentul low-cost, a inceput sa se intensifice, Logan fiind conturat de Aveo, Skoda Rapid, sau Peugeot 301. Renault estimeaza ca numarul modelelor produse anul acesta in Romania va fi intre 350.000 si 400.000.
     Daca s-a lansat ca un model cu pret scazut, Logan avanseaza spre un automobil de pret scazut spre mediu, si aceasta transformare se vede design-ul si dotarile masinii. Imagini cu noul model le puteti vedea accesand urmatorul link: Logan 2
      Cum vi se pare? 

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Salvati Padurile Virgine

           
          Zilele trecute pe cand "alergam" prin oras, m-a acostat un voluntar; care mi-a povestit cateva aspecte despre proiectele fundatiei World Wide Fund for Nature. Scopul organizatiei este de a proteja natura si speciile pe cale de disparitie. Interesant mi s-a parut unul dintre proiectele lor, Salvati Padurile Virgine.

           Importanta padurilor virgine, vine din faptul ca in acestea se gasesc flora si fauna neinfluentata de activitatea umana. Conform site-lui wwf.ro, in Europa se mai regasesc 322.000 de hectare de paduri virgine, din care circa 250.000 de hectare se afla in tara noastra. Din acestea doar 20% sunt incluse in arii protejate, restul fiind expuse actiunii omului fara nici un fel de restrictii. Pentru a crea si alte arii protejate, putem ajuta prin semnarea petitiei de pe padurivirgine.ro. Pentru cei ce nu stiu la ce ne-ar folosi aceste paduri asa cum sunt, am sa enumar cateva motive:

  • Ecosistem sanatos, fara alunecari de teren:
  • Padurile furnizeaza cea mai mare cantitate de oxigen;
  • Reduce poluarea prin absorbtia de CO2;
  • Ne asigura apa curata;
  • Adaposteste flora si fauna;
          Pentru mai multe informatii, alte campanii, si moduri de implicare in astfel de proiecte, puteti vizita:

joi, 13 septembrie 2012

Transparenta la aplicarea sistemului bonus malus


          Cu incepere de pe 15 septembrie, soferii care detin polita de raspundere civila auto, vor avea acces la istoricul evenimentelor rutiere proprii. Aceasta decizie a fost luata de CSA, si este in folosul asiguratilor, deoarece nu va permite asiguratorilor cresterea nefondata a  pretului  RCA.  
          Ce inseamna bonus – malus?, cu totii stim ca de la un an la altul pretul  RCA variaza, aceasta variatie fiind atribuita cresterii preturilor. In afara de cresterea preturilor, inevitabila de altfel, mai conteaza si bonus malus, adica daca in decursul unui an de asigurare, un sofer are accidente, la cumpararea urmatoarei polite i se aplica componenta malus, adica RCA-ul va fi mai scump. De asemenea, daca acelasi sofer in decursul unui an asigurat nu are evenimente rutiere, asiguratorul ii acorda bonus-ul, respectiv un RCA la un pret mai mic.
        Aceasta decizie a CSA se va realiza/iplementa cu ajutorul bazei CEDAM. DAca vrei sa iti vezi istoricul rutier poti intra pe http://cedam.csa-isc.ro/index.php?id=9 , interogarea se face pe baza cod numeric personal, CUI, numar de inmatriculare si serie de sasiu.Se vor afisa evenimentele rutiere cu incepere din anul 2008.
          Drum bun si fara accidente!

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Rovinieta & asigurarea de toate zilele: Unde sa NU-ti faci asigurari!

Rovinieta & asigurarea de toate zilele: Unde sa NU-ti faci asigurari!: Euroins, Carpatica Asig şi Astra în topul reclamaţiilor înregistrate la CSA în 2011. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a primit a...

Asigurari de viata !!???


          Asigurarile de viata sunt produse financiare prin care asiguratorul preia riscurile la care este expus asiguratul in schimbul unei sume de bani, numita prima de asigurare. Principalul risc acoperit prin asigurarea de viata este decesul, existand in functie de contract, doua nuante: deces din orice cauza si deces din accident. Evident cea mai buna varianta pentru asigurat este cea cu deces din orice cauza. Alt criteriu de diferentiere este component de economisire, astfel existand contracte pentru care la maturitate asiguratul primeste doar o strangere de mana daca asiguratul este in viata la maturitatea contractului, si altele pentru care asiguratul primeste o suma de bani la maturitatea contractului, care reprezinta primele platite plus un randament.

          Riscuri acoperite: decesul in primul rand; riscul de supravietuire, invaliditate, afectiuni medicale grave, spitalizare, interventii chirurgicale. Asigurarea de viata are acoperire peste tot in lume. La o asigurare de viata pot adera persoanele cu varste intre 18 si 65 de ani, cu unele exceptii, limita de 65 de ani fiind uneori devansata.
       Exista si excluderi aferente unei asigurari, atunci cand aceste situatii duc la direct sau indirect la decesul asiguratului: razboiul, participarea activa la acte de terorism sau tulburari interne, sinuciderea asiguratului, savarsirea unor fapte incriminate de legislatia tarii, actiunea armelor chimice, biologice sau contaminarea radioactiva, activitati cu grad mare de pericol.
          De ce avem nevoie de o asigurare de viata?

  1.     Pentru ca in cazul nedorit al unui deces sa nu ii lasam pe cei dragi doar cu probleme si lipsa de bani.
  2.  Copii sa aiba o suma de bani cu care sa isi continue studiile si in ipoteza in care unul din parinti decedeaza.
  3.      In cazul pierderii capacitatii de munca sa avem un venit.
  4.      Pentru a economisi in mod organizat niste bani, pe care sa ii folosim in moment dificile sau la pensie.
  5.      Pentru a avea un venit suplimentar in cazul in care suntem diagnosticati cu boli grave.
         Acestea sunt doar cateva din motivele pe care fiecare din noi trebuie sa le aiba in vedere atunci cand se gandeste la bunastarea familiei sale, pe un termen cat mai lung. Practic, prin intermediul unei asigurari, mai multe persoane se unesc intr-o comunitate prin intermediul unui asigurator. Aceasta comunitate fiind formata din mii de persoane, iar atunci cand uneia i se intampla un eveniment nedorit, ceilalti ajuta financiar acea persoana sau familia acesteia sa treaca peste clipele grele. Si acest lucru se intampla prin intermediul asiguratorului, din acest mod de a privi o asigurare reiese ca impreuna suntem in siguranta, suntem mai puternici.
          Avand in vedere aceste lucruri, cat si motivele de mai sus, fiecare dintre noi trebuie sa aiba o asigurare de viata. Am intalnit si sceptici, care au afirmat cu nonsalanta: ”…nu am nevoie de o asigurare de viata, ma protejez singur!”, dar care nu au putut spune: familia mea nu are nevoie de o asigurare. De aceea chiar daca sunteti familiar sau nu cu asigurarile de viata, nu spuneti nu intalnirii cu un  consultant in asigurari, caci acea intalnire va poate schimba viata.
         Pentru cei care nu stiau, piata financiara din Romania este impartita in trei: piata bancara cu institutia superioara pe care o stim cu totii, Banca Nationala a Romaniei, piata valorilor mobiliare reglementata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, si nu in ultimul rand piata asigurarilor, supravegheata si reglementata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Spun acestea pentru ca noi suntem mai familiari cu bancile decat cu asigurarile, desi in multe situatii o asigurare de viata e mai utila decat un cont bancar, si o sa va spun si de ce intr-un articol viitor.

www.csa-isc.ro

sâmbătă, 1 septembrie 2012

S’ il vous plait monsieur !!!


       Peste tot in oras, la orice colt de strada, gura de metrou, prin mijloacele de transport in comun, intalnim acesti oameni care ne provoaca mila, si ne fac vrand-nevrand sa bagam mana in buzunar si sa le dam din putinul nostru. A cersi este o slujba: pentru cersit acesti oameni se imbraca intr-un anume fel, sunt tristi, au un anumit repertoriu care prinde bine la public, executa anumite miscari sau isi forteaza membrele ani de zile pentru a sta in pozitii nefiresti s.a.m.d.

       In ultimii ani, am constatat o infuzie masiva de cersetori, numarul lor crescand alarmant; intrebarea care mi-am pus-o a fost De Ce?. Raspunsul nu a intarziat, cersetoria este o  afacere profitabila! Daca la anumit moment, cersetorii era tigani, mai nou au inceput sa apara si in aceasta breasla si confrati cu pielea mai alba. Mai mult decat atat, cersetorii se iau la harta pentru locul de cersit, existand ca in cazul magazinelor zone cu vad si zone fara vad. Aceasta afacere este condusa de oameni din umbra: parinti care isi supravegheaza copii la cersit, daca sunteti atenti ii puteti vedea prin preajma; oameni maturi care aduc batranii la cersit, cat si persoane care coordoneaza interfata demna de mila a cersetoriei si care incaseaza mare parte a veniturilor.

       Ca sa intelegi mai bine acest mecanism, uita-te la Filantropica, regizat de Nae Caramfil, in care maestrul Gheorghe Dinica are la un moment dat urmatoarea replica: “Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana !!!  Fii profesionist, ce dracu!!!”. Aceasta replica reflecta adevarul de pe strazi, pe care cersetorii il aplica cu success, povesti cat mai dramatice, care sa aduca cat mai multi bani.

       Cat castiga un cersetor? Castiga mai mult decat multi dintre noi, desigur castigurile variaza in functie de “profesionalism”, zona aleasa si cat ii revine sefului. Orientativ un cersetor castiga intre 100 si 600 de lei pe zi, de unde rezulta ca au o meserie foarte productiva.

       Cum ne afecteaza pe noi cersetoria? Ne afecteaza enorm: ne striga imaginea de natiune, ne face sa dam din putinul nostru, incurajeaza la nemunca: e mai usor sa intinzi mana decat sa muncesti, pe de alta parte unii cersetori nu se dau in laturi de la talharii si remarci sarcastice cand “pomana” nu este adecvata. Tulburatoare este lipsa de reactie a autoritatilor, care permit acestui flagel sa existe si sa se dezvolte.

       O initiativa laudabila, care sper sa dea rezultate este a Primariei Sectorului 6, care a initiat o campanile impotriva cersetoriei sub sloganul: “Ajuta-i cu adevarat! Spune NU cersetoriei!” prin care cei care vad cersetori la lucru pot apela 112 sau numarul de telefon 0731624849, pentru a fi ridicati. Pe toti ne afecteaza acest fenomen si daca vrem sa mergem pe strada fara a fi dezgustat de vederea a diferitelor schilodiri, bube sau handicapuri trebuie sa luam atitudine, caci societatea in care traim este modelata de catre noi.


miercuri, 22 august 2012

Urmasii lui Ponzi



            Charles Ponzi a fost un italian dornic de a se imbogati cu orice pret, el a emigrat in America cu doar cativa dolari in buzunar hotarat sa se imbogateasca prin orice mijloace. Dupa cateva incercari esuate, prin intermediul carora gaseste drumul spre inchisoare, el pune la cale o schema piramidala care avea sa ii aduca faima, bani si un loc in istorie.

            Intr-o perioada in care dobanda bancara era 5%, Ponzi promitea randamente de 50% in doar 45 de zile si de 100% in 90 de zile. Baza acestui castig fabulos era diferenta de pret a cupoanelor postale in Italia si Statele Unite ale Americii.  Pe baza acestui sistem el a atras sume mari de bani, dar care nu erau investite nicaieri, cei care doreau sa isi retraga banii erau platiti din banii celor care cotizau ulterior. A urmat o nebunie de genul Caritas, care a avut acelasi rezultat tragic. Mii de persoane si-au pierdut economiile, Ponzi a fost judecat si inchis iar in cele din urma extradat in Italia unde a murit sarac.
            De la acesta schema piramidala, s-au mai gasit si alti “baieti destepti” care au reusit sa insele populatia si statul, sau dupa unele voci li s-a permis sa “existe” in sistem. Urmasii lui Ponzi de pe plaiurile mioritice au fost: Caritas, F.N.I., Delfin sau Safi. Pe de alta parte va invit sa fiti atenti si la investitiile de tip forex, care se afla in plina ascensiune in anul de gratie 2012. Aceste asa-zise societati de investitii sunt in realitate (prin ochii legii) simple societati de consultanta, in care cei mai “copti” angajati abia ating 30 de ani. In spatele lor stau firme inregistrate in asa-zise paradisuri fiscale, gen Cipru.
            Tinta acestora sunt in special oamenii cu bani, care pot aloca cu usurinta 5000/ 10000 de euro pentru investitie. Acestora li se promit castiguri fabuloase in timp record, dar care inevitabil duc la pierderea banilor, invocandu-se diferite motive. La pierderea banilor initiali li se propune sa depuna alti bani cu care sa rascumpere pierderea, bani care se pierd iar, se cer altii,se pierd…. si asa pana cand investitorul a pierdut destul si realizeaza ca nu o sa mai vada banii aceia niciodata.
            Ce ar trebui sa invatam:
  1. Nu exista o formula magica de imbogatire peste noapte, ca daca ar fi, aceste societati ar tine-o pentru ele.
  2. Nu investi in ceva ce nu intelegi, riscul de a pierde se diminueaza cu atat mai mult cu cat cunosti mecanismul de investire.
  3. Nu fi credul si lua de bun toate afirmatiile partenerilor de afaceri, brookerilor de investitii, societatilor s.a.m.d.

            Fiti vigilenti si nu uitati: urmasii lui Ponzi sunt printre voi si cauta noi modalitati de a va scoate banii din buzunar. Unii zic ca nu sunt bani, ca suntem saraci; probabil au dreptate, dar oricat de saraci am fi, bani se gasesc. Trebuie sa existe doar un produs destul de bun, de atractiv care sa te faca sa scoti banii din buzunar. Si nu uitati urmasii lui Ponzi lucreaza zilnic, cu norma intreaga la elaborarea unor noi produse “minune” si la exploatarea celor existente.